2011. júl. 24.

Fűrészporos tapéta ragasztása


  A tapéta trend sokszor változik, nem olyan rég, kb. 10-15 évvel ezelőtt a fűrészporos tapéta felkapott dolognak számított tulajdonságai alapján. Előnye, hogy többször átfesthető, a hullámosabb, öreg falaknak kellemes hangulatú rusztikus megjelenést biztosít. Manapság is sokan szeretik, irodákban, lakásokban, falon, mennyezeten egyaránt alkalmazható. Ezért sokszor kedvelik lakótelepi panellakásokban, régi építésű bérházakban.

fűrészporos tapéta
Közepes szemcsés fűrészporos tapéta.

A fűrészporos tapéta árak 1500-2500 Ft/tekercs körül mozognak típustól függően.
3 féle típusa létezik:
  • apró szemcsés fűrészporos tapéta,
  • közepes szemcsés fűrészporos tapéta,
  • durva szemcsés fűrészporos tapéta.
  A fűrészporos tapéta javítása is viszonylag egyszerűbb más tapétáknál, mivel a kész felületet még festés követ. A fűrészporos tapéta alá nem szükséges olyan felület, mint egy vinil tapéta alá, de azért így is sima felület készítését próbáljuk meg elérni, ne legyenek éles szintkülönbségek, amelyeket még ez a rusztikus tapéta sem tud kompenzálni.

  A glettelés előtt ne felejtsük el alapozni a falat, mert ez később megbosszulhatja magát. Egy erősebbre kevert ragasztó lehúzhatja a glettet száradáskor, és az elválik a faltól, a tapétánk pedig púpos lesz. Ha lehetséges, gletteléskor élvédőt helyezzünk az élekre az esztétikusabb megjelenésért. Az élvédő ára nem drága: 200-400 Ft /m, és nagy változást eredményez.

Glettelt fal, élvédőzött élek az ablak körül.
Alapozott, glettelt felület, élvédőzött élek.


Fűrészporos tapéta  festve.
Tapétázott, festett fal, gipszstukkó holkerdíszítéssel, karnistakarással.

  A tapéta ragasztása úgy történik, mint sok más tapéta esetében. Ha megvannak a tapéta jelölések, kezdődhet a tapétázás. Egy híg ragasztóval kenjük a falfelületet, az előkent tapéta széleit ráillesztjük a jelölésre, és kefével simítjuk középről kifelé. Számoljunk azzal, hogy az áztatott tapéta nyúlni fog legalább 1cm-t. Ne kenjünk előre, csak annyi tapétacsíkot, amennyit kényelmesen fel tudunk ragasztani! Ne eresszük egyik tapétacsíkot sem a másikra, a következő tapétacsíkot illesztenünk kell az előző széléhez, és így tovább!

  Kapcsolóknál, konnektoroknál javaslom a burkolat eltávolítását, óvatos körültekintéssel az aljzatra, ne hagyjuk a ragasztó belefolyását, lehetőség szerint áramtalanítsunk, ha erre kerül a dolog! Sarkoknál 0,5 cm-t engedjük át a következő falra, az átfedő tapétát pedig vágjuk el a sarok vonalában. Az éleknél az él mentén éles pengével vágjuk.

  Ha kiszáradt a felragasztott tapétánk, jöhet a fűrészporos tapéta festése. Az első réteg jobban szívja a festéket, így azt kicsit jobban hígíthatjuk, a második réteg lehet sűrűbb. A fűrészporos tapétát festhetjük diszperziós festékkel, latex festékkel, zománcfestékkel, melyek lehetnek színes vagy fehér változatúak, de mindig ügyeljünk a megcsurgások elkerülésére!

 Fűrészporos tapéta ragasztásának az ára (2012): 900-2000 Ft körül mozog anyaggal együtt, ami függ a körülményektől (fal tagoltsága, hozzáférhetőség...)

Hasonló linkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése