2013. jan. 17.

Panellakás WC felújítás

 Panellakások WC mögötti fal átalakítása nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Gipszkarton technológiával ez is kivitelezhető, ezek a képek magukért beszélnek. Sokan nem ismerik a gipszkartont, nem tudják elképzelni a WC-t, így azoknak ezek a fotók sokat segítenek.

Gipszkarton WC hátlap panellakásban.
Gipszkarton WC hátfal egy XIII. kerületi panellakásban.

 A régi vaslemezen a zománc festék már megcsurgott párszor, aztán le is kopott egy-egy javításnál, és 2013-ban már az ízlésünk sem ugyanaz, mint a 80-as években. Először is bontással kezdődik a művelet. Az ódon hátfal eltávolítása sokszor bonyodalmas, mert évek alatt sok átalakításon eshetett át.

Panel WC felújítás Békásmegyeren
Eltávolított régi lemez a WC mögül.

 Ezután jön a fémszerkezet elkészítése, a gipszkartonlapok felcsavarozásához. Majd a gipszkarton szerelése a szerkezetre, és a hézagok kitöltése, bandázsolása, glettelése, festésre előkészítése.

Békásmegyeri panellakás WC hátfalának a gipszkarton szerelése, és glettelése.
Gipszkartonozott, és glettelt WC hátfal.

Ha a felület megszáradt, kövekezhet a falfestés, amely legalább 2 réteget igényel. Ha ismét kiszáradt a felület, behelyezhetjük a szellőzőrácsot, szerelőajtókat, az előre kialakított helyekre. Az ilyen ajtókat, rácsokat szerelvény szaküzletekben, barkácsboltokban beszerezhetjük.

Panellakás WC felújítás.
Panellakás WC mögötti fal felújítás után.

Gipszkarton előnyei, hogy későbbi beavatkozás során (pl. beázás utáni bontás) könnyebben javítható, mint egy fa hátfal. Újrafesthető, és esztétikus. Egy ilyen fal szerelése általában kb. 2 fél napot vesz igénybe, a száradások miatt nem lehet 1 nap alatt elkészíteni. Persze ezek az adatok más körülményektől is függnek.

 Az igények változók lehetnek, van ahol megmaradnak a leolvasó nyílások, és zárható szellőzőt kérnek. Ezek  is megoldhatók, mert szellőzőkből is több választék van.

Panellakás WC-je Békásmegyeren.

Gipszkarton WC hátfal glettelésre várva.
         
A gipszkarton gletteléséről itt olvashat bővebben.

Panellakás WC felújítás után.
Glettelt, és festett gipszkarton WC hátfal.

A panel WC-k sok mindenben hasonlítanak, és mégis eltérnek, így más-más megoldásokkal lehet elérni az tetszetős végeredményt. A régi fal lebontása után dől el, hogy milyen megoldásokat választhatunk.

Újpesti panel WC gipszkarton szerelés előtt.
Újpesti panellakás WC-je a vaslemez lebontása után.

Az igényeket (szerelőajtók száma, méretei, szellőző típusa, elhelyezése...) és az adottságokat szem előtt tartva, a végeredmény sokszor különböző lehet, de egyben hasonlítanak. Modern, tetszetős, esztétikus, könnyen javítható, és alakítható WC hátfalat kapunk. 

Újpesti panellakás WC hátulja felújítás után.
Ugyanennek az újpesti panellakásnak a WC hátfala gipszkarton szerelés, és festés után. 

Kapcsolódó linkek:






Ha kérdése van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése