2013. febr. 10.

Gipszkarton polc nappaliban

Életünk folyamatosan változik, környezetünk átalakul, kinőjük a lakást, változásokra kényszerülünk az  idő haladtával, így felmerülnek a kérdések:
  • Nem szeretném kidobni, de hová rakjam a könyveket?
  • A virágot magasabbra kellene helyezni, nehogy leverje a gyerkőc...
  • ...és persze a váza is törékeny.
  • Gyerekünk futva közlekedik a lakásban, veszélyben a virágok...
  • ...így a gyerekünk is veszélyben van,
lehetne még sorolni...
Kihasználható hely az ajtó felett.
Kihasználható hely az ajtó felett.

 A helykihasználás fontos szempont a lakóterünk kialakításánál. Ötletek jönnek-mennek, és amíg megvalósul tervünk, addig többször át is alakítjuk, mert menet közben rájövünk, hogy gyakorlatban nem minden működik, ami elméletben megfogant.


Gipszkarton polc készül.
Készülő gipszkarton polc.

 A lakásban még rengeteg kihasználatlan hely fellelhető, csak körbe kell néznünk. Persze mindenkinek más a környezete, és a változtatást ízlésesen szeretnénk véghez vinni, az eredmény ne legyen nyomasztó, legyen praktikus és élvezet legyen a szemünknek, ha ránézünk.

Gipszkarton polc nappaliban.
Festett gipszkarton sarokpolc az ajtó felett.

 Ezért egy polcot kellene kialakítani, de ha egy előre legyártott polcot szerelünk fel, az lehet, hogy nem használja ki teljesen a teret. Egy kiváló lehetőséget kínál erre a gipszkarton, és az ebből készült polc. A gipszkarton polc simára glettelhető, festhető bármilyen színre, így ha később a lakás átfestésén gondolkodunk, ezt is át lehet festeni.

Kihasználható hely a boltív felett.
Kihasználható hely a boltív felett.

 Fontos, hogy a polc megfelelően legyen rögzítve, ezért ha tehetjük, több irányba rögzítsük a jobb tartás érdekében. Az elkészített polcot gletteljük, és lehetőleg élvédőzzük fel, így masszívabb lesz. Fontos szem előtt tartani, hogy a falban futó vezetékeket ne fúrjuk meg. Az ilyen aprólékosabb munkák sok időt emészthetnek fel, és persze ahhoz, hogy erős legyen az alkotás, sok anyagot (profilokat, csavarokat...) használunk, mégha ez kívülről nem is látszik.

Boltív felett gipszkarton polc.
Festett gipszkarton polc a boltív felett.

 Már csak a birtokba vétel maradt, a bepakolás. A kész polcra ránézünk, és biztos, hogy elégedettek leszünk. A mindennapok során nem figyeljük, hozzá szokik a szemünk, természetes kelléke lesz a szobának. Akkor tűnik fel újra, ha vendéget fogadunk, és ő megcsodálja...Ekkor eszünkbe jut, hányszor törhetett volna el a váza vagy a cserepes virág, és mennyi gyereksírást úsztunk meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése